Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Συνειδητος Τρόπος ΖωήςΑγαπάμε την φιλοσοφία του συνειδητού τρόπου ζωής. Αυτή η κατάσταση του νου όπου συνδέεσαι αρμονικά με τον εαυτό σου, τους γύρω σου και με όλο τον κόσμο, σε μία ισορροπημένη σχέση. Είναι ο τρόπος αντίληψης της καθημερινής ζωής με ελαφρότητα, σαφήνεια, απλότητα και επίγνωση.

Το 'slow fashion' είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της επιλογής φυσικού τρόπου ζωής, την οποία εμείς υποστηρίζουμε με πάθος, για μια καλύτερη ζωή μέσω ενσυνείδητης ευθύνης στην κατανάλωσης ρούχων.

Αναμφίβολα το 'fast fashion' έχει «εκδημοκρατίσει» υψηλού επιπέδου δημιουργίες που τώρα είναι διαθέσιμες σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, γρήγορα και σε φθηνή τιμή. Δυστυχώς όμως, το σύστημα της υπερπαραγωγής και της υπερκατανάλωσης έχει κάνει τη μόδα μία από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο (δεύτερης μετά από αυτήν του πετρελαίου). Το κόστος πληρώνει το πολύτιμο και μοναδικό σπίτι μας, η Γη. Η επιταχυνόμενη ταχύτητα παραγωγής των ενδυμάτων δημιουργεί περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλα τα στάδια, από το αρχικό της φύτεψης εώς της διαθεσιμότητας στην αγορά.

Μόνο σε μόλις 15 χρόνια (2000 - 2015) η παραγωγή νέων ενδυμάτων διπλασιάστηκε από 50 σε 100 δισεκατομμύρια. Και όλα αυτά τα 100 δισεκατομμύρια δεν βρίσκονται στις ντουλάπες μας. Παρόλο που οι μεγάλες αλυσίδες μόδας δεν δίνουν πολλές πληροφορίες, εκτιμάται ότι κάθε 5ο κομμάτι δεν πωλείται. Τι συμβαίνει με αυτά που περισσεύουν είναι ακόμα άγνωστο αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήγουν στις χωματερές. Μόνο το 1% των συνολικών απορριμμάτων, που δημιουργεί η βιομηχανία των υφασμάτων, ανακυκλώνεται! Και αυτό το 1% αφοράενδύματα κατασκευασμένα αποκλειστικά από φυσικές ύλες, όπως το βαμβάκι, επειδή τα συνθετικά είναι σχεδόν μη-βιοδιασπώμενα. Χωρίς να αναφέρουμε και τα 25% απόβλητα προπαραγωγής από τα υφάσματα που προορίζονται για ρούχα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες παράγουμε περισσότερα γιατί θέλουμε να έχουμε περισσότερα. Αλλά φοράμε πραγματικά όλα αυτά που έχουμε; Μια έρευνα της Greenpeace διαπίστωσε ότι από τα ρούχα στην ντουλάπα μας το 40% φοριέται σπάνια ή ποτέ, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 60 νέα κομμάτια το χρόνο μπαίνουν σε μια συνηθισμένη ντουλάπα! Συνεπώς προσθέτουμε περίπου 24 νέα άχρηστα ενδύματα κάθε χρόνο!

Οι άνθρωποι από την φύση μας είμαστε καταναλωτές. Χρειαζόμαστε όμως πραγματικά τόσo πολλά νέα πράγματα τόσο συχνά; Η μόδα και τα ρούχα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής πολλών από εμάς, αλλά είναι υγιές να συνεχίσουμε να ζούμε σ'αυτή την επιταχυνόμενη πορεία της υπερκατανάλωση; Σαν να έχουμε χάσει τον σωστό ρυθμό.

Ποια είναι η λύση; Η πρότασή μας - εφαρμόστε τη φιλοσοφία του συνειδητού τρόπου ζωής.

Δεν πρόκειται για αντι-κατανάλωση, αλλά για τοποθέση αξίων σε μια εναλλακτική κατανάλωση. Επιλέξτε μια μακροπρόθεσμη επινοητική προσέγγιση στη μόδα - κάντε μια παύση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό. Μην ξεχνάτε πώς οι δράσεις σας έχουν τον αντίκτυπό τους στον εαυτό σας και στον πλανήτη. Ένα παγκόσμιο νέο κίνημα αναδύεται στην προσέγγιση της μόδας - από «καταναλωτική» σε «συνειδητή» και σας καλεί να πάρετε μέρος. «Αγοράστε λιγότερο, επιλέξτε σωστά, κάντε το να διαρκέσει», είπε η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Vivian Westwood το 2017 και δεν μπορούσε να το εκφράσει καλύτερα. Εμείς το αποκαλούμε: «Τα τρία βήματα της φιλοσοφίας του συνειδητού τρόπου ζωής στην μόδα»


1. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ - Δημιουργήστε μια «ντουλάπα κάψουλας». Αγαπήστε τα πράγματα που έχετε.

2. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΩΣΤΑ - Στραφείτε προς τα βιώσιμα ρούχα. Προτιμήστε τις φυσικές ίνες.

3. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ - Επενδύστε στην ποιότητα. Επιλέξτε μια απολαυστική εμπειρία ζωής


Σύμφωνα με αυτά, ο στόχος μας είναι να δημιουργούμε και να παράγουμε περιορισμένα σχέδια - διαχρονικά και μη-εποχιακά, για έχετε τον χρόνο να απολαύσετε τη στιγμή, να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες και να νοιώσετε δεμένοι συναισθηματικά με το ένδυμα. Θέλουμε να συνεισφέρουμε στην αποκατάσταση του φυσικού κόσμου όπου η ηθική και η αισθητική ενώνονται αρμονικά για να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στο στυλ που σας αρέσει και σας εκπροσωπεί πραγματικά. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στα υφάσματα, επιλέγοντας υπεύθυνους πιστοποιημένους συνεργάτες, για να σας προσφέρουμε πάντα τα πιο ποιοτικά προϊόντα.

Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινούν με μικρά βηματάκια πρώτα απ 'όλα μέσα μας. Έχουμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε το ΤΙ καταναλώνουμε και το ΠΟΣΟ. "Κάθε φορά που ξοδεύετε χρήματα, ψηφίζετε για τον κόσμο που θέλετε να ζήσετε" (Anna Lappe). Η αλήθεια είναι ότι όλοι είμαστε συνδεδεμένοι και καθε μία από τις προσωπικές μας επιλογές και ενέργειες επηρεάζουν τους γύρω μας και το κοινό μας μέλλον. Και τελικά «οι σωρευτικές μικρές αποφάσεις, επιλογές και οι ενέργειες φέρνουν την πολύ μεγάλη διαφορά». Τζέιν Γκούνταλ

Η προσωπική εξέλιξη προς έναν συνειδητό τρόπο ζωής είναι μόνο ένα προϊόν μακριά.

Πρόκειται για μια πραγματική και ουσιαστική σχέση με τον εαυτό μας που οδηγεί σε περιβαλλοντικά οφέλη, καθιστώντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Λοιπόν, πώς θέλετε να είναι η ζωή σας - άφθονη σε πράγματα ή άφθονη σε αξίες;


Διαβάστε περισσότερα για τα τρία βήματα της φιλοσοφίας του συνειδητού τρόπου ζωής στην μόδα.