«ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ»

Vivian Westwood

Τα τρία βήματα της φιλοσοφίας του συνειδητού τρόπου ζωής στην μόδα


1. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

Δημιουργήστε μια «ντουλάπα κάψουλας». Αγαπήστε τα πράγματα που έχετε.

Το να στέκεσαι μπροστά από μια ντουλάπα που ξεχειλίζει από ρούχα δεν κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Όσο περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο πιο περίπλοκη και μπερδεμένη μπορεί να γίνει η επιλογή του συνδυασμού για το τέλειο σύνολο εμφάνισης. «Εάν έχετε πάρα πολλές επιλογές, αυτό δημιουργεί άγχος, επειδή ο εγκέφαλός μας δεν έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ποικιλία» (Annmarie O'Connor). Η αυξανόμενη υπερκατανάλωση δεν έχει αυξήσει τη συνολική ικανοποίηση όσων καταναλώνουν υπερβολικά. Εάν έχετε λιγότερα, μπορείτε να απολαύσετε και να ευχαριστείτε αυτά τα λίγα όλο και περισσότερο. Κοιτάξτε την ντουλάπα σας ως καθρέφτη της ζωής σας και ανακαλύψτε το προσωπικό σας στυλ με τα ρούχα που εκτιμάτε ιδιαίτερα.

Για πρώτη φορά η χρήση της λέξης "κάψουλα", που σημαίνει "μικρό και συμπαγές", αναφέρθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 1938. Ο όρος "ντουλάπα κάψουλας" εμφανίστηκε στις αμερικανικές εκδόσεις από τη δεκαετία του 1940 για να υποδηλώσει μια μικρή συλλογή ενδυμάτων σχεδιασμένη για να συνδυάζεται μαζί, εναρμονισμένη σε χρώμα και γραμμή.

"Η ντουλάπα κάψουλας είναι μια περιεκτική, επιμελημένη επιλογή διαχρονικών ενδυμάτων. Μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση τον διαφορετικό τρόπο ζωής μας, αλλά τα καλύτερα κομμάτια είναι εκείνα που μπορούν να φορεθούν στην δουλειά, για ένα κοκτέιλ και ανέμελα το Σαββατοκύριακο. Η οργάνωση της ντουλάπας σας βελτιώνει και τη ζωή σας. Με μια «ντουλάπα κάψουλας» δεν αισθάνεστε ποτέ ότι δεν έχετε «τίποτα να φορέσετε». Είναι καθησυχαστικό να ξέρετε ότι έχετε μόνο κομμάτια που μπορούν να συνδυαστούν εύκολα και φαίνονται πάντα κομψά. Είναι επίσης εξαιρετικά καλό για το περιβάλλον, καθώς και το πορτοφόλι σας, να αγοράζετε καλύτερα και να τα φοράτε περισσότερο. " - Misha Nonoo

2. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΩΣΤΑ

Στραφείτε προς τα βιώσιμα ρούχα. Προτιμήστε τις φυσικές ίνες.

Οι πιο κοινές φυσικές ίνες είναι το βαμβάκι, το λινό, το μαλλί και το μετάξι. Κάνουν καλό και σ'εσάς και στο περιβάλλον. Είναι βιοδιασπώμενες και μπορούν να ανακυκλωθούν.

Οι πιο κοινές συνθετικές ίνες είναι ο πολυεστέρας, το νάιλον, η ελαστίνη και το σπαντέξ. Είναι κατασκευασμένες από χημικά και πετρέλαιο, και κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ενδυμάτων. Είναι μη βιοδιασπώμενες και δύσκολα ανακυκλώνονται.

Η παραγωγή μιας μπλούζας από πολυεστέρα εκπέμπει 6kg CO2, ενώ η εκπομπή από την παραγωγή από βαμβάκι είναι τρεις φορές μικρότερη 2kg CO2.

Η απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή 1 τόνου ινών πολυεστέρα είναι τουλάχιστον 105.000 MJ, ενώ η ενέργεια που απαιτείται για το ίδιο ποσοστό από βαμβάκι κυμαίνεται από 12.000 MJ (για οργανικό) έως 33.000 MJ (για συμβατικό).

Μετά από κάθε πλύσιμο, τα συνθετικά ρούχα απελευθερώνουν ετησίως περίπου 0,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών μικροϊνών που συμβάλλουν στη ρύπανση των υδάτινων οικοσυστημάτων όπως οι λίμνες, τα ποτάμια, οι θάλασσες και οι ωκεανοί. Μέσω της τροφικής αλυσίδας καταναλώνονται πρώτα από τους υδρόβιους κατοίκους όπως τα ψάρια και έπειτα από εμάς τους ανθρώπους.

Οι φυσικές ίνες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, απομακρύνουν την υγρασία, αναπνέουν, είναι ανθεκτικές και αντιδρούν στη θερμότητα. Είναι πιο απαλές και μαλακές στο δέρμα. Η επιλογή αγοράς ενδυμάτων φυσικών ινών μειώνει την τοξική επιβάρυνση σε εσάς και στο περιβάλλον. Και εκτός αυτού, οι φυσικές ίνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων εδώ και χιλιάδες χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα εδώ για το ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ έναντι του ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ βαμβακιού


3. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ

Επενδύστε στην ποιότητα. Επιλέξτε μια απολαυστική εμπειρία ζωής

Υπάρχει μια σημαντική μείωση στη χρήση ενδυμάτων κατά 36% παγκοσμίως, σε σύγκριση με 15 χρόνια πριν, και σε ορισμένες χώρες φτάνει έως και το 70%. Τα ρούχα απορρίπτονται μετά από μόλις επτά έως δέκα φορές χρήσης, λόγω της χαμηλής ποιότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κατακλυσμένοι από σωρούς άχρηστων ρούχων στα σπίτια μας και στις χωματερές, ενώ στην πραγματικότητα η ιδέα της μόδας είχε ξεκινήσει ως ένα ισχυρό εργαλείο ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Ο διαχρονικός σχεδιασμός και τα υλικά υψηλής ποιότητας εγγυώνται μεγαλύτερη άνεση, αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα και αξία υψηλών προδιαγραφών. Φαίνεσαι καλύτερα και νιώθεις καλύτερα. Και μακροπρόθεσμα είναι η καλύτερη επένδυση για τον εαυτό σου και για το περιβάλλον.